Boyun Fıtığı

Bu sayfada boyun fıtığı nedenleri ve bulguları, tanı yöntemleri, boyun fıtığı fiyatları, boyun fıtığı ameliyatı seçenekleri ile boyun fıtığı ameliyatı sonrası neler yapmalısınız hakkında detayları anlatmaya çalışacağız. Hepinize sağlıklı günler dilerim.

Boyun Fıtığı (Servikal Disk Hernisi) Nedir?

Boyun fıtığı hastalarımızın çok sık karşılaştığı sorunlardan bir tanesidir. Boyun bölgesinde 7 adet omurga ve bunların arasında da disk denilen yapılar vardır. Ayrıca her iki boyun omurgasını birbirine bağlayan 2 adet küçük eklem yapısı, omurgaların arka bölümlerini birbirine bağlayan bağ dokuları bulunmaktadır. Omurgalar arasında bulunan disk yapısının dışta bir kapsülü ve içte yumuşak yapıda disk materyali vardır. Omurgalar arasındaki disk yapısının görevi, omurgalar üzerine binen yükü eşit olarak dağıtmaktır. Disk ve eklemlerin ortak görevi ise, boyun omurgalarının diziliminin bir düzende kalmasını sağlamak ve boyun hareketlerinin yapılmasına yardımcı olmaktır. Onların yardımıyla boynun her yöne hareket etmesi sağlanabilmektedir.

Yaşla birlikte omurga sisteminde dejeneratif süreç artar ve halk arasında kireçlenme tıpta ise spondiloz dediğimiz durum ortaya çıkar. Bu süreç eğer boyunda gelişirse boyun ağrılarının daha artmasına neden olabilir. Yaşın artmasıyla boyun omurgaları arasındaki disklerde su miktarı azalır ve diskin esnekliği kaybolarak omurgaya binen yükün eşit dağıtılması işini yapamaz hale gelir.

Boyun fıtığı nedir?

Daha sonra diskin dış tabakasında bozulmalar meydana gelir ve daha ileri dönemde de yırtılmalar görülebilir. İleri dönemde bu yırtıklardan diskin iç yapısındaki nükleus pulpozus denilen jölemsi yapı dışarı çıkarak omurilik ya da kollara giden sinirlere baskı yapar. Bu duruma tıpta servikal disk hernisi, halk arasında ise boyun fıtığı denilmektedir. Çıkan disk yani fıtığın kollara giden sinire bası yapması sonucu hastalarımızda omuz ve/veya kollarda ellerde ağrı ve veya ellerde karıncalanma uyuşma, daha ileri dönemde ise kuvvet kaybı oluşabilir. Çıkan fıtık parçasının omuriliğe yaptığı bası nedeniyle bacaklarda sorunlar, yürüme güçlüğü ya da uygunsuz refleks bulgularının varlığı söz konusu olabilir.

Boyun Fıtığının Nedenleri Nelerdir?

Boyun fıtığı çoğunlukla 20 ile 40 yaşları arasında görülen bir sorundur. Boyun fıtığının nedenleri arasında ağır atletik aktivite, ters bir hareket yapma, travma, yüksekten düşme ve trafik kazaları sayılabilir. Bunların sonucunda boyun bölgesindeki iki omurga arasındaki disk dokusunun dış tabakasında yırtılma meydana gelir ve diskin içindeki nukleus pulpozus dediğimiz jelatinimsi yumuşak yapı dışarı çıkarak yani fıtıklaşarak omuriliğe ya da kollara giden sinirlere baskı yaparak hastalarda bulguları oluşturur.

Boyun Fıtığının Belirtileri

Hastalarımız, günlük yaşamda özellikle ofis yaşamının çok daha güncel hale gelmesi sonrası boyun ağrıları ile daha sık karşılaşmaktadır. Boyun ağrıları örneğin masa başında yoğun olarak çalışan ve bilgisayar kullanımı gerektiren ofis çalışanı kişiler, öğretmenler, bedensel olarak yoğun iş yapanlar, sporcular, şoförler gibi bazı meslek gruplarında daha fazla görülebilmektedir. Ancak her boyun ağrısı boyun fıtığından kaynaklanmayabilir. Boyun ağrısının büyük bir kısmı kas-tendon ve omurgaların birbirine bağlı olduğu eklemlerden kaynaklı cerrahi girişim gerektirmeyecek bir ağrı olabilir.

Boyun fıtığının en belirgin belirtileri boyun ağrısı, sırta, kürek kemiğine, kolun üst kısmına, ön kol kısmına veya ellere yayılan ağrı, kol veya ellerde karıncalanma ve uyuşma, duyu kaybı bazen elektriklenme hissidir. Boyun fıtığının ileri dönemlerinde ise kol, el veya parmaklarda kuvvet kaybı, reflekslerde azalma görülebilir. Hastalar boyun fıtığının tedavi edilmediği ileri dönemlerde omuriliğe de baskı söz konusuysa; yürüme bozuklukları, bacaklarda kuvvet kaybı ve karıncalanma, uyuşma, yangı hissi ya da idrar ve/veya gaita kaçırma sorunu ile karşılaşabilir.

Boyun Fıtığı Tedavi Seçenekleri

Boyun fıtığına bağlı oluşan ağrıda çoğunlukla kısa süreli dinlenme periyodu, temel bir ilaçla yapılacak ağrı kesici tedavi ve bazen de boyunluk kullanılarak boyun hareketlerinin sınırlanması; ağrının azalmasına ve boyun ağrısının tedavi edilmesine katkı sağlayabilir. Ancak kuvvet kaybı, ciddi omurilik ve kollara giden sinir basısına bağlı bulguları olan hastalarda cerrahi yapılması gereklidir. Bazen de fizik tedavi veya algoloji (ağrı bilimi) uygulamaları ile tedavi edilemeyen hastalara ya da özel ilaç tedavilerinin (nöropatik ağrı tedavisi) başarılı olmadığı hastalara cerrahi planlamak gerekebilir.

Boyun Fıtığı Ameliyatı Yöntemleri

Boyun fıtığı tanısı konulan hastada cerrahi karar verilme aşamasında önümüzde iki tane seçenek vardır. Bunlardan bir tanesi ameliyatın önden diğeri arkadan yaklaşımla yapılması kararıdır. Boyun fıtığı ameliyat seçenekleri arasında yer alan önden yapılan cerrahi girişimde genellikle boynun sağ tarafına 4-5 cm’lik yatay kesi yapılır ve ardından cilt dokusu ve yüzeyel kas tabakası geçilerek boyun kasları arasında şah damarı görülene kadar ilerlenir. Omurgaya ulaşmak için özel olarak kullandığımız ekartörlerle şah damarı sağ tarafa, yemek ve soluk borusu ise sol tarafa doğru çekilerek boyun omurlarının ön bölgesine ulaşılır.

Burada hangi mesafeyi ameliyat edeceğimizi saptamak amacıyla bir işaretleme yapılarak ameliyat sırasında çekilen röntgen filmi ile ameliyat yapacağımız seviye belirlenir. Ardından ameliyatın bundan sonraki aşaması için kullanacağımız cerrahi mikroskop, ameliyat sahasına getirilerek mikrodiskektomi işlemi ve yine aynı anda omurilik ve/veya kola giden sinire baskı yapan fıtık parçasının mikroskop kullanılarak çıkarılma işlemi yapılır.

Daha sonra boşaltılan disk materyali yerine komşu iki omurga arasına bu bölgeyi sabitlemek için PEEK malzemeden yapılmış kafesler ya da hastanın boyun omurga yapısı uygunsa hareketli disk protezleri yerleştirilir.

Ameliyatı sonlandırmadan önce bir kez daha röntgen ile ameliyat mesafesine konulan kafes veya hareketli disk protezinin iki omurga arasındaki yerleşimini görmek için röntgen filmi çekilerek kontrol yapılır. Daha sonra kanama kontrolü yapılır ve ardından kesi yeri dikiş almaya gerek kalmayacak şekilde kapatılarak operasyon sonlandırılır. Boyun fıtığı ameliyat seçenekleri arasındaki bir diğer yaklaşım ise boynun arka tarafından yine mikroskop kullanarak yapılan cerrahi girişimdir. Eğer fıtık orta hatta değil ve omurilikten çıkan sinir kökünün hemen altında ya da kola giden sinir kanalına girdiği yerin hemen başlangıcında ise o zaman boynuna arka taraftan yapılan cerrahi girişim tercih edilebilir. Arkadan yapılan cerrahi girişimde yemek ve nefes borusu, şah damarı, ses tellerine giden sinir gibi önemli yapılar olmadığından cerrahi risk önden yapılan ameliyata göre daha düşüktür. Ancak arkadan yapılan boyun fıtığı ameliyatında kas sıyrılması ve kemik doku çıkarımı söz konusu olduğu için önden yapılan boyun fıtığı ameliyatına göre göre boyun ağrısı şikayeti ameliyat sonrasında biraz daha fazla olabilmektedir.

Boyun Fıtığı Ameliyatı Sonrası Egzersiz

Boyun Fıtığı Ameliyatı Sonrası Egzersiz

Boyun fıtığı ameliyatı sonrası hastalarımıza egzersiz programlarına ameliyattan sonrası 3.ayda başlıyoruz. Hastalarımız verdiğimiz boyun egzersizlerini haftada en az 3 gün düzenli olarak yapmalıdır. Çoğunlukla hastalarımız boyun egzersizlerini bir dönem yaptıktan sonra bırakmaktadırlar. Boyun fıtığı ameliyatı egzersizlere yaşam boyu devam edilmelidir.

Boyun Fıtığı Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci

  • Evinize araç içinde oturarak gidebilirsiniz.
  • Evde günlük basit aktivitelerinizi yapabilirsiniz.
  • Boyun fıtığı ameliyatı sonrası bir süre önden açılıp kapatılan giysiler kullanınız.
  • İlk bir hafta yutmada güçlük, boğazda takılma hissi olabilir. Sorun yemek borusundaki ödemdir. Bu nedenle ilk 3-4 gün yumuşak içerikli yiyecekleri tercih ediniz (makarna, çorba, sütlaç, muhallebi gibi).
  • Boyun fıtığı ameliyatı sonrası ses kısıklığı olursa çoğunlukla geçicidir. Kalıcı ses kısıklığı çok nadirdir.
  • İlk günler boynunuzda kesi yerinde bazen ağrı, yanma hissi ve batma gibi yakınmalar olabilir. Bu nedenle endişelenmeyiniz. Ameliyat sonrası kesi yeri ağrısı için size tarafımdan taburcu sırasında gerekli ilaçlar reçete edilecektir. Ameliyat sonrası kol ağrınız hemen geçer. Uyuşukluk, karıncalanma gibi sorunların geçmesi biraz daha uzun zaman alabilir.
  • Size boyunluk tarafımdan önerilmişse, nasıl kullanılacağı yine tarafımdan anlatılacaktır.
  • Size taburcu olurken verilen ilaçlar bitince eğer aksi söylenmemişse ilaç almanıza gerek yoktur.
  • Boyun fıtığı ameliyatı sonrası sigara kullanmayı bırakınız. Çünkü sigara ameliyatta kullanılan kafes ile oluşturulan füzyon denilen omurgaların kaynamasını olumsuz etkilemektedir.
  • Yatağınızın ve yastığınızın boyun sağlığı için uygun olmasına dikkat ediniz. Uyku için mutlaka yatağınızı kullanınız.
  • Boyun fıtığı ameliyatı sonrası size verilen randevu gününde kontrole geliniz. Banyo yapmak için gerekli bilgi size bu kontrolde verilecektir.
  • Taburcu sonrası yara yerinin ilk pansumanı tarafımdan yapılacaktır ve kapatılacaktır. 2 gün kapalı kaldıktan sonra kendiniz pansumanı açıp, sonrasında açık bırakınız.
  • Dikiş alınmasına gerek yoktur. Kesi yeri içten dikilmiştir. Bazen dışarıdan dikiş yapılması gereken durumlar olur, o zaman dikişleriniz 7. günde alınır.
  • Yara yerinde kızarıklık, şişme, akıntı olursa, beni arayınız.
  • Boyun fıtığı ameliyatı sonrası kullanmaya başladığınız boyunluğu 15 günden sonra bırakınız. Araçta başınızın arkasında bulunan koltuk yastığının, başınızla aynı yükseklikte olmasına dikkat ediniz.
  • Taburcu olduktan sonra evde 3 gün dinlenmenizi öneririm, sonrasında dışarıya boyunluğunuzu takarak çıkabilirsiniz.
  • Boyun fıtığı ameliyatı sonrası masa başı işte çalışanlar arzu ettiği takdirde 15 gün sonra işlerine dönebilirler. Ancak ağır işte çalışanlar 4 hafta dinlenmelidir.
  • İlk 4 hafta elinizde 3 kg’dan daha fazla ağırlık taşımayınız. 1 yıl sonrasında da her iki elinizde toplam 6 kg’ı geçen ağırlık taşımamaya özen gösteriniz.
  • Boyun fıtığı ameliyatı sonrası 10 gün araba kullanmayınız.
  • Kısa uçak yolculukları yapabilirsiniz. Ancak uzun (okyanus aşırı gibi) uçak yolculuklarını ilk 30 gün yapmayınız.
  • İlk 4 ay temas gerektiren spor aktivitesi yapmayınız. Sadece yürüyüşle ve yüzmeyle yetininiz. Sonrasında da yine temas sporu olmayan spor aktivitelerine başlayabilirsiniz.
  • Boyun fıtığı ameliyatı sonrası tam anlamıyla iyileşme dönemi olarak adlandırdığımız dönem 4 ay ve sonrasıdır. Bu dönemden sonra birçok aktivitenizi sağlıklı döneminizdeki gibi yapabilirsiniz.
  • Günlük aktivitelerinizde size tarafımdan uyarıda bulunulan konulara ve boyun sağlığınızı korumaya yönelik önerilerime dikkat ediniz.
  • Normal günlük yaşamınıza döndükten sonra da size verilen egzersiz programını uygulamayı ve olanaklı ise yüzme egzersizlerini sürdürünüz.

Boyun Fıtığı Ameliyatı Riskleri

Boyun fıtığı ameliyatında oluşabilecek bazı riskler de bulunmaktadır. Oluşabilecek risk ve komplikasyonların bazıları şunlardır: Anestezi, kanama, omurilik yaralanması, ameliyatın ağrı, uyuşukluk, kas gücü kaybı ve diğer mevcut şikayetleri giderememesi, enfeksiyon, ses tellerine giden sinirin geçici veya kalıcı hasarı, sinir kökü yaralanması, solunum sorunları, şah damarının hasarlanması sonucu inme, ameliyat sonrası nüks gibi riskleri vardır. Bu risklerin oranı çok düşüktür ancak ameliyatı kabul eden her hastamıza bu risklerin anlatılması yasal zorunluluktur.

Boyun Fıtığı Ameliyatı Fiyatları

Boyun fıtığı ameliyatı için fiyat öğrenmek isteyen çok sayıda hasta telefonu almaktayız. Ameliyat fiyatlarının tüm hastalarımıza açık dijital ortamda yayınlanması mesleki etik kurallar açısından uygun değildir. Hastalarımızın ameliyat ücretlendirmelerini diğer tüm özel hastanelerin kullandığı ve Türk Tabipler Birliği tarafından hazırlanan “Hekimlik Uygulamaları Veritabanı”ndaki ücretlendirme listesine göre yapıyoruz. Böylece hastalarımız, kendilerine teklif edilen fiyatın hangi standartlara göre belirlendiğini bilmekte, fiyatın şeffaflığından emin olmakta ve fiyatları karşılaştırma olanağına sahip olmaktadır.