Sinir Sıkışması

Bu sayfada kol ve elde sinir sıkışması, bacakta sinir sıkışması, sinir sıkışması ameliyatı hakkında detayları anlatmaya çalışacağız. Hepinize sağlıklı günler dilerim.

Sinir Sıkışması Belirtileri

Sinirler kollar, eller, bacaklar ve ayaklarda seyrettikleri yol boyunca herhangi bir aşamada baskı nedeniyle sıkışabilirler. Sıkışma bölgeleri genellikle eklem bölgeleridir. Belirtiler sinirin sıkıştığı yere göre değişkenlik gösterir. Uyuşma, yangı veya ağrı tek belirti olabilir. Bazı sinir sıkışmalarında ise ağrı ile karşılaşılmaz. Belirtilere genel olarak bakacak olursak; gece uykudan uyandıracak kadar olan kol, el, bacak ya da ayakta uyuşmalar, sıkışma bölgesinde görülen hassasiyet, sinirin seyrettiği alanlarda ağrı ya da yangı, hissizlik, geçici süreli olarak görülen güç kaybı, daha ileri evrelerde kaslarda güçsüzlük ve harekette zorlanmadır.

Sinir Sıkışması Belirtileri
Sinir Sıkışması Belirtileri

Sinir Sıkışması Nedir ve Neden Olur?

Bu sorun kollarımızda ve bacaklarımızda seyreden sinirlerin tendon, kemik, kıkırdak ve kas gibi dokular arasında sıkışmasıyla meydana gelir. Sinir sıkışmaları arasında en sık görülen tip el bileğindeki karpal tünel sendromudur. Ayrıca bacakta da en sık görülen sinir sıkışmasına peroneal sinir felci adı verilir.

Sinir Sıkışması Türleri

Hastaların şikayetleri sinirlerin bulunduğu yere göre değişiklik gösterir. Bunun için bu bulguları kol veya elde sinir sıkışması, bacak ve ayakta sinir sıkışması diye ikiye ayırarak değerlendirmek daha uygun olacaktır.

Elde Sinir Sıkışması

El bileğinde görülen bu sorunun adı karpal tünel sendromudur. Çok sık karşılaşılan bir durumdur. Genellikle 40-60 yaş arasında daha sık görülür. Karpal tünel olarak adlandırdığımız bölge elde bileğin iç kısmında yer alır, buradan geçen 2 adet sinir vardır. Bunlardan bir tanesi 1,2,3. parmaklar ile 4 parmağın bir yarısına, diğeri ise 4. parmağın diğer yarısı ile 5 parmaklara giden sinirdir. En sık görülen belirtiler özellikle geceleri artan bazen gün içinde de devam eden uyuşma ve ağrıdır. Daha ileri dönemlerde sorun çözülmezse güçsüzlük ve kas atrofisi dediğimiz kas erimesi ile de karşılaşılabilir.

Bedenin Üst Kısmındaki Diğer Sinir Sıkışmaları

Daha az sıklıkla görülen sinir sıkışmalarıdır. Kolun üst kısmında radial sinirin sinirin sıkışması ile görülebilir. Cumartesi gecesi felci olarak da bilinir. Derin uyku sırasında kolun uygunsuz bir pozisyon alması sonrası bu sinir sıkışabilir. Masa, sandalye veya koltukta yanlış pozisyonda oturma ile de belirtiler ortaya çıkabilir. Bu durumda hastada düşük el gelişir ve hasta el bileğini dışarıya doğru çevirmekte zorlanır ya da bu hareketi hiç yapamaz. Bedenin üst kısmında diğer az görülen bir sinir sıkışması tipi ise torasik çıkış sendromudur. Boyun ve köprücük kemiği bölgesinde görülür. Bu durum genellikle boyundaki bazı kaslar arasındaki yapışıklıklar, doğuştan 7. boyun omurga kemiğinin yan tarafındaki çıkıntının daha uzun ya da fazladan bir kaburga kemiğinin fazla olması veya akciğerin üst bölgesinde yerleşik tümörlerde görülür. Boyun bölgesindeki omurilikten çıkan sinirlerin oluşturduğu kavşak bölgesinde sıkışma söz konusudur. Genellikle elin 4 ve 5. parmaklarında uyuşma, ileri dönemde ise ağrı ve kas erimesi görülebilir.

Kolda Sinir Sıkışması

Kolda görülen bu sorunun adı ise kubital tünel sendromudur. Kol ve el bölgesinde ikinci en sık karşılaşılan sinir sıkışmasıdır. Ulnar sinir dirsek bölgesindeki tünelden geçerken sıkışır ve daha sonra bu sinir, elde 4 parmağın bir yarısıyla 5 parmağa gider. Sıkışma söz konusu olduğunda elin 4. ve 5. parmak tarafında uyuşma ve ağrı meydana gelir. Bu sinir özellikle elin kapatılmasını sağlayan kaslara gider. Sıkışmanın ileri olduğu durumlarda bu kaslarda zayıflama görülür ve ellerdeki kemiklerin arasında kasların zayıflaması ve pençe el gibi belirtiler oluşabilir.

Prof. Dr. Hakan Sabuncuoğlu bacakta sinir sıkışmasını anlatıyor

Bacakta Sinir Sıkışması

Bacakta en fazla görülen sinir sıkışması tipi peroneal sinir felcidir. Bu sinir, bacağın diz bölgesinde dış tarafta yüzeye doğru çıkar ve kaval kemiği dediğimiz kemiğin baş kısmında sıkışır. Bacak bacak üstüne atarak oturma, bağdaş kurma ya da yere uzun süreli çömelme durumunda bu sinir basıya uğrar ve bulgular gelişebilir. Bu bölgedeki baskı sonucu hızla bacakta kuvvet kaybı gelişebilir ve düşük ayak dediğimiz durum ortaya çıkabilir. Beraberinde duyu kaybı ya da ağrı olabilir. Erkeklerde daha sık görülmektedir. Mutlaka bel fıtığı ile ayırıcı tanısının yapılması gerekir. Bu nedenle düşük ayak var ve sinir sıkışmasından şüpheleniliyorsa; ayırıcı teşhis için mutlaka bel manyetik rezonans (MR) görüntüleme ve sinir ölçüm testi denilen EMG tetkiki birlikte yapılarak doğru tanıya gidilmelidir.

Bacakta sık karşılaşılan bir sinir basısı dan meraljia parestetikadır. Bu sinir belde kemer bölgesinden çıkarak uyluğun dış kısmından duyu alır. Hastalar uyluğun dış kısmında karıncalanma, uyuşma ve çoğunlukla da yangıdan söz ederler. Meraljia parestetikada ağrı pek görülmez. Travmalardan çok kolay etkilenir. Şişmanlık, dar iç çamaşırı ya da pantolon giymek, dar kemer ya da korse kullanmak ve nadiren karın içi tümörler ile sıvı birikmesi gibi durumlarda da meraljia parestetika ile karşılaşılabilir.

Ayak bölgesindeki sinir sıkışması tipiyse posterior tibial sinirin ayak bileğinde iç arka tarafta sıkışmasıdır. Sık ayak burkulmaları, dar giyilen bot veya çizmenin ayak bileğini sıkması nedeniyle oluşabilir. Hastalar ayak parmaklarında, topukta ya da tabanda uyuşma ve ağrı şikayetlerinden yakınabilirler. Şikayetler özellikle ayak tonusunun azaldığı geceleri daha artar. Yürüme ve uzun süre ayakta kalma belirtilerin daha da şiddetlenmesine neden olabilir. Yakınmalar, ayağa yapılan masajlar ya da ayağı yüksek kaldırmakta azalabilir. Beraberinde ayak bileğini sıkan bot ya da çizmenin giyilmemesi de şikayetlerin azalmasına ya da kaybolmasına neden olabilir.

Bacak bölgesinde nadir görülen sinir sıkışmalarından biri piriformis sendromudur. Burada vücudumuzun en kalın ve büyük siniri olan siyatik sinir sıkışır ve bu sıkışma nedeniyle çoğunlukla tüm bacak etkilenir. Kalçadan başlayıp bacağın alt kısımlarına kadar inen ağrı, karıncalanma, uyuşma ya da yangı şikayetleri görülebilir. Piriformis sendromu, kendi adını taşıyan kasın sinire basısı, sinirin kendisini ilgilendiren tümörleri, kalça ameliyatları ya da kalçaya yanlış yapılan enjeksiyonlar sonrasında oluşabilir.

Morton nöroması denilen ayakta 3. ve 4. parmaklar arasındaki sorundaysa parmaklar arasından ayağa yayılan sızı ve yanıcı ağrılar söz konusu olabilir. Genellikle dar ve yüksek topuklu ayakkabı giyme sonucu oluşur.

Sinir Sıkışması Teşhisi

Doğru teşhisini koymak için öncelikle hastanın öyküsünü dinlemek ve daha sonra dikkatli bir nörolojik muayene yapmak gerekir. Beyin ve sinir cerrahisi uzmanı sinir sıkışmasından şüphelendiğinde teşhis koymak için genellikle halk arasında sinir ölçüm testi denilen EMG testini ister. Bazen bu sorunu, bel ve boyun fıtığından ayırmak için boyun veya bel bölgesi MR görüntülemesi yapılması da gerekebilir.

Sinir Sıkışması Belirtileri
Sinir Sıkışması Tedavisi

Sinir Sıkışması Tedavisi

Tedavi şikayetlerin ve sıkışmanın bulunduğu bölgeye göre değişiklik gösterir. Hafif ya da orta derecede sorunu olan hastalara, sorunlu olan eklemi koruyan ve bir süre dinlenmesini sağlayan ateller uygulanarak sinirin sıkıştığı bölge dinlendirilir ve beraberinde fizik tedavi ve analjezik, antienflamatuar dediğimiz ağrı ve enflamasyonu azaltıcı ilaçlar verilebilir. Bazen de sinirin sıkıştığı bölgeye halk arasında kortizon denilen steroid veya ağrı kesici ilaç uygulamaları yapılabilir, fizik tedavi ile birlikte egzersizler verilebilir. Hafif ve orta derece sorunu olan olgularda genellikle bu uygulamalarla sinirin sıkıştığı bölgede rahatlama sağlanabilir.

Prof. Dr. Hakan Sabuncuoğlu sinir sıkışması ameliyatı sonrası iyileşme sürecini anlatıyor

Sinir Sıkışması Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?

Ameliyatlardan sonra hastaların şikayetleri zaman içinde giderek azalır veya tamamen kaybolabilir. Ameliyatlardan sonra kısa bir süre ameliyat bölgesinin korunması gereklidir. Hafif veya orta düzeyde fizik tedavi ve egzersiz uygulamaları iyileşme sürecine olumlu katkı sağlar. Ayrıca aynı sorunların tekrar görülmemesi için mesleki etkenlerin düzeltilmesi, kol, el, bacak ve ayağın kullanımı ile ilgili hataların düzeltilmesi için eğitim ve egzersizlerin verilmesi gereklidir.

Sinir Sıkışması Ameliyatı

Varolan sorun tüm bu tutucu yani cerrahi dışı tedavilere rağmen herhangi bir iyileşme göstermiyor, karıncalanma, uyuşma, yangı ve ağrı şikayetleri hastanın günlük ve iş yaşamını etkileyecek düzeye geliyor, kol, el, bacak veya ayakta kuvvet kaybının olmasına neden oluyorsa; hastalara cerrahi tedavi önerilmesi gerekir. Hastalığın şiddetine ve bulunduğu yere göre ameliyat açık mikrocerrahi yöntemle veya kapalı endoskopik yöntemlerle gerçekleştirilebilir. Karpal tünel sendromu, kubital tünel sendromu, peroneal sinir felci, tarsal tünel sendromu gibi sinir sıkışmaları lokal anestezi altında ve oldukça küçük kesi ile yapılabilir. Sinir sıkışması şüphesi olan hastalar muayene ve tedavilerinin yapılması için beyin sinir cerrahisi veya fizik tedavi uzmanına başvurmalıdır.

Sinir Sıkışması Ameliyatı

Sinir Sıkışması Ameliyatı Ücreti Ne Kadardır?

Ameliyat için fiyat öğrenmek isteyen çok sayıda hasta telefonu almaktayız. Ameliyat fiyatlarının tüm hastalarımıza açık dijital ortamda yayınlanması mesleki etik kurallar açısından uygun değildir. Hastalarımızın ameliyat ücretlendirmelerini diğer tüm özel hastanelerin kullandığı ve Türk Tabipler Birliği tarafından hazırlanan “Hekimlik Uygulamaları Veritabanı”ndaki ücretlendirme listesine göre yapıyoruz. Böylece hastalarımız, kendilerine teklif edilen fiyatın hangi standartlara göre belirlendiğini bilmekte, fiyatın şeffaflığından emin olmakta ve fiyatları karşılaştırma olanağına sahip olmaktadır.